top of page

Sobre COM-COVID

A primers d'abril ja s'havien notificat, només a Catalunya, 24.734 casos confirmats d’infecció per SARS-COV-2 i 2.508 morts degudes a la malaltia. En aquest moment es considerava que totes les persones amb un quadre respiratori compatible com a casos de SARS-CoV-2, malgrat que a causa de la manca de kits, personal i saturació del sistema de salut en aquest context d'emergència, no permet realitzar cap diagnòstic etiològic.

 

​L'aparició d'altres brots importants de malalties infeccioses en el passat ha demostrat que aquests tenen un impacte important en els individus i les comunitats. Tant els efectes psicològics de la malaltia en si, com l'experiència traumàtica en els éssers estimats es manifesten a nivell individual i als sistemes de salut, però també se’n veuen greument afectats l’ecosistema social i l’economia familiar.

 

​L’impacte en la societat i les polítiques de salut pública

Després de més de 2 mesos des del primer cas notificat a Espanya i 3 setmanes de quarantena i auto-aïllament a Catalunya, la càrrega emocional de la comunitat ha augmentat. Gràcies a estudis en països que el virus SARS-CoV-2 va castigar abans que al nostre i a altres vegades en què s’ha sotmès a la població a quarantenes massives, sabem que aquestes situacions deixen una empremta important en la salut mental de la gent. Si bé aquest impacte és en general negatiu, també és cert que cert nivell d'ansietat i alerta és necessari perquè les persones adoptin lliurament i de forma rigorosa les mesures de precaució recomanades en el context de brots infecciosos. És per tot això que es considera que és essencial comprendre les actituds i mesurar l'impacte psicològic en les persones per poder implementar amb èxit les intervencions de salut pública.

 

El cas concret dels professionals de la salut

D'altra banda, molts dels casos confirmats són treballadors en l'àmbit de la salut. A més de tenir un risc evident d'infecció, aquest personal de primera línia (serveis d’urgències, UCIs, equips d’atenció assistencial a malalts COVID, etc.) estan sotmesos a uns nivells elevats d'estrès i ansietat. Això empitjora a mesura que augmenta la tensió en el sistema de salut, ja que necessiten afrontar importants problemes ètics. En aquest sentit, l'epidèmia de SARS va demostrar no només que els treballadors d'atenció mèdica de primera línia van patir estrès crònic, sinó que els va durar com a mínim fins un any després d’acabar el brot. 

 

Davant de tot això, un grup de recerca de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), a Can Ruti, liderats per la Dra. Cris Vilaplana i preocupats per l'impacte que l'epidèmia de COVID-19 està tenint sobre les persones, han elaborat una enquesta per saber l'impacte que té l'epidèmia sobre la gent, els professionals sanitaris inclosos, no només a nivell de salut sinó del seu benestar emocional i l'economia familiar. El projecte (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04378452) és un iniciativa del consorci SMA-TB (IGTP, Anaxomics i CNRS-IPBS) per lluitar contra la COVID-19 i on també hi col·laboren la Fundació de Recerca Sant Joan de Déu i Fundació lluita contra la SIDA.

 

El qüestionari conté preguntes relacionades amb la depressió, l'ansietat, l'estrès i la síndrome d'estrès post-traumàtic que ja han servit en altres brots epidèmics i en situacions de catàstrofes, però també preguntes adaptades al nostre entorn. El grup, que habitualment treballa en tuberculosi, fa quatre anys va obrir una línia de recerca centrada en mesurar la qualitat de vida de la gent en el context de les malalties infeccioses, per tal d’estudiar les persones malaltes des d’un punt de vista més holístic i humà.

 

L’enquesta i els resultats

L’enquesta (avui disponible en català, castellà, anglès i italià) s’ha dissenyat per a ser compartida a través de les xarxes socials, per tal de que esdevingui viral i es puguin aconseguir com més respostes millor, basant-se en una estratègia dita de bola de neu i que fa que tothom pugui col·laborar en aquest estudi de participació ciutadana.

 

Els resultats obtinguts permetran d’una banda comprendre millor l'impacte del brot de COVID-19 en el benestar general de la població i dels treballadors en el camp de la salut, i de l’altra poder elaborar estratègies amb els responsables institucionals que puguin adaptar-se a les necessitats reals de la gent. Els resultats de l’estudi seran publicats en un article científic, però també compartits amb tots aquells que ho demanin i de forma massiva a la població.

​

Col·labora amb nosaltres!

bottom of page